Vai mellenes pirms sasaldēšanas jānomazgā un kādā formā tās vislabāk sagatavot ziemai

Tā kā mellenes ir sezonāla oga, kas satur milzīgu daudzumu vitamīnu un uzturvielu, to ieteicams ēst visu gadu. Un gardo melleņu krājumus ziemai vari pagatavot pats.

Lielākajai daļai ogu ir maiga tekstūra. Pēc mazgāšanas to augļi sāk bagātīgi izdalīt sulu un ātrāk bojājas. Šī iemesla dēļ daudzas saimnieces uztrauc jautājums: vai ir iespējams mazgāt mellenes pirms sasaldēšanas?

Mellenes ziemai

Uzņēmumos, kas novāc mellenes rūpnieciskā mērogā, neviens nemazgā lielu daudzumu ogu. Tur ogām izmanto sauso ātro sasaldēšanu.

Mājās pirms apstrādes un sasaldēšanas mellenes ir jāsašķiro, tas ir, jāizņem netīrumi, bojātas un negatavas ogas. Ja ogas ir pārklātas ar putekļiem, tad tās var mazgāt zem tekoša ūdens. Pēc tam mazgātās ogas vienmērīgi jāsadala uz tīra dvieļa un labi jāizžāvē. Tagad mellenes ir gatavas tālākai apstrādei.

Melleņu sagatavošanas veidi:

1.Ogu sasaldēšana. Tīras sausas mellenes ieber ērtos traukos un ievieto saldētavā. Ja nepieciešams, sasaldētās ogas izņem no paplātes un izmanto saldētas.

2.Ogu žāvēšana. Mellenes vislabāk kaltēt saules gaismas ietekmē vai speciālā žāvētājā. Žāvēti augļi jāuzglabā sausā traukā. No tām gatavo novārījumus, kompotus un tēju.

3.Ogu samalšana ar cukuru. Sagatavotās mellenes jāsamaļ. Iegūtajai masai pievieno cukuru ar attiecību 500 g uz 1 kg biezeņa (vai 1 pret 1) un visu samaisa. Tad jums jāpievieno 2 ēdamkarotes svaigas citronu sulas vai 0,5 tējkaroti citronskābi. Visas sastāvdaļas sajauc un ļauj nostāvēties apmēram 15 minūtes. Pēc tam sagatavotās  mellenes lej sterilās burkās. Tās jāuzglabā vēsā vietā.

Lasi arī: Mājās pagatavojamas tualetes bumbas: Efektīvs līdzeklis, kas palīdzēs pārtraukt mazgāt tualeti katru dienu

4.Ievārījuma gatavošana bez termiskās apstrādes.

Sterilās burkas pilda ar tīrām ogām. Tad mellenes pārlej ar karstu sīrupu un cieši aizver ar metāla vai plastmasas vākiem. Sīrupam uz 1 litra burciņu vajag 1 glāzi tīra ūdens, 2-3 glāzes cukura un 1 ēdamkaroti citronu sula (šķipsniņa citronskābes). Visas sastāvdaļas ievieto emaljas traukā un vāra, līdz cukura kristāli pilnībā izšķīst.

5.Ievārījuma pagatavošana ar īsu termisko apstrādi.

Sagatavotās ogas jāieber emaljētā bļodā un pārkaisa ar cukuru proporcijās 1 pret 1. Paies 6-12 stundas, līdz mellenes izdalīs sulu. Tālāk jums jāielej 1 ēdamkarote citronu sula (vai 0,25 tējk citronskābe), un jūs varat sākt gatavot. Masu nav ieteicams bieži maisīt, lai nesabojātu smalkos augļus. Pēc tam, kad katls sāk vārīties, ogas vāra ne ilgāk kā 6 minūtes. Ievārījumu salej burkās un tās sterilizē.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment